„Intimate Choreographies” în premieră la Stockholm Fringe Festival 2024 și Gothenburg Fringe Festival 2024

Asociația 4Culture are deosebita plăcere să anunțe participarea României în cadrul rețelei Baltic Nord Fringe Festival (BNFN), o rețea ce își propune să ofere oportunități de turneu pentru artiștii care aplică la unul sau mai multe festivaluri Fringe din regiunea baltică-nordică. 

BNFN este singura rețea de turnee Fringe din regiune și face parte din World Fringe Network (WFN), care include peste 300 de festivaluri Fringe din întreaga lume. 

Astfel, Asociația 4Culture a fost nominalizată pentru a participa la două festivaluri de anvergură din rețeaua Baltic Nordic Fringe Network – Gothenburg Fringe Festival 2024 și Stockholm Fringe Festival 2024, cu performance-ul „Intimate Choreographies”.

Stockholm Fringe Festival:

Perioada: 27 august & 29 august 2024

Ora: 3:30 PM

Locația: Stadsmuseet Stockholm

Gothenburg Fringe Festival:

Perioada: 31 august & 1 septembrie 2024

Ora: 3 PM

Locația: Olof Palmes Plats

Stockholm Fringe Festival 

Stockholm Fringe Festival (STOFF)este un festival de arte multidisciplinare de șapte zile, care oferă o platformă vibrantă pentru artiști locali și internaționali. Festivalul celebrează inovația și creativitatea, prezentând o gamă diversă de lucrări, de la spectacole de performanță captivante la instalații artistice impresionante. Festivalul atrage anual aproximativ 2-3 milioane de participanți, similar cu Edinburgh Festival Fringe și Adelaide Fringe.

Gothenburg Fringe Festival 

Festivalul din Gothenburg s-a născut din nevoia realizării unei platforme care să le ofere artiștilor inițiative noi de prezentare, dezvoltare și colaborare. De la crearea sa în 2016, Gothenburg Fringe a devenit o comunitate de artiști și entuziaști ai artelor performative având 150 de evenimente care prezintă artiști din 20 de țări, din întreaga lume,  contribuind la modelarea și dezvoltarea festivalului într-o rețea de prezentare internațională, făcându-l un eveniment așteptat de locuitorii orașului Gothenburg.

Intimate Choreographies

„Intimate Choreographies” a avut un succes remarcabil în 2023, fiind prezentat în cadrul festivalului internațional de performance și artele spectacolului Magdalena Festival din Montpellier, Franța, cu sprijinul ICR prin programul Cantemir 2023.

Conceptul și direcția artistică a performance-ului au fost realizate de Andreea Căpitănescu, coregrafă și manager cultural. Instalația performativă explorează ideea că spațiul de supraveghere poate genera, prin intervenții coregrafice colective, intimitate emoțională. Aceasta, odată transpusă în cadrul instalației, subminează structura de putere detașată și neuniformă a tehnologiei. Publicul va fi ghidat către acțiuni coregrafice colective, integrând momente de reflecție individuală prin fragmente poetice redactate și recitate de echipa artistică. Construcția coregrafică și dramaturgică presupune un sistem audio individual (căști și receiver silent disco) la care fiecare participant va avea acces.

Scopul acestei intervenții performative este de a explora intimitatea într-un spațiu public, pe fondul unor fragmente audio ce vorbesc despre reziliența colectivă și solidaritate în fața structurilor opresive, făcând apel la conexiunea cu noi înșine și ceilalți, indiferent de provocările care ne deviază de la o interacțiune profundă.

____________________________________________________

Asociația 4Culture

Fondată în 2010, Asociația 4Culture derulează activități în domeniul artelor contemporane – dans, performance, arte vizuale și proiecte multidisciplinare. Prin proiectele și programele sale, 4Culture își propune să contribuie la dezvoltarea publicului de artă contemporană din România, la dezvoltarea profesională continuă și promovarea tinerilor artiști, prin acordarea de burse, organizarea de ateliere, prin programe de cercetare și coaching, rezidențe, producție, prezentare și diseminare.

Prin activitățile sale Asociația 4Culture evidențiază rolul pe care arta îl are în promovarea dialogului intercultural, a toleranței, drepturilor omului și coeziunii sociale, prin promovarea creației artistice implicate social și politic. Proiectele dezvoltate facilitează întâlnirile dintre artiști din diverse domenii și contribuie la deschiderea unor instituții culturale (muzee, centre culturale) în raport cu mediul educațional (comunități, licee și universități), la nivel național și European. Cu o experiență internațională recunoscută, proiectele 4Culture implementate în cei 10 ani de activitate fiind desfășurate în parteneriat cu instituții importante și artiști, au primit în același timp aprecierea publicului în domeniul cultural și creativ.

Din 2012, Asociația 4Culture își desfășoară activitatea în spațiul de artă contemporană WASP Working Art Space and Production în București, în calitate de co-fondator al spațiului împreună cu WASP Studios. O hală industrială dezafectată, cu o suprafață de 500 m2, în incinta fabricii Flaros, a fost complet renovată și transformată de membrii fondatori într-un centru de artă contemporană pentru producție, educație și cercetare.

____________________________________________________


Proiect organizat cu sprijinul Institutului Cultural Român (ICR)și Uniunea Teatrală din România (UNITER).