5 OCTOMBRIE

Formarea de opinii (publice)

Ora: 16:00

Durata: 3 ore (30 min. pauză)

Locație: FABER (Timișoara, Spl.Peneș Curcanul,nr. 4-5)

Speakeri: Radu Apostol (regizor de teatru și film, light designer, fondator Asociația Culturală Replika, România), Viorel Cojanu (actor, fondator & președinte al Asociației Culturale Replika, România) Rok Vevar (istoric de dans & curator, Slovenia), Caspar Weimann (performer, profesor & mentor, Germania), Stanislava Ovchinnikova ( artist interdisciplinar și curator, Ucraina, Germania&Finlanda)

Moderator: Raluca Rădulescu

Despre: Accesul la informare și educație sunt condiții fundamentale pentru a participa la viața socială. Ce platforme de educație colectivă și de difuzare a informațiilor sunt accesibile și cărui public țintă se adresează fiecare? Ce demersuri de constituire a unor platforme alternative sau colaborări transdisciplinare și specifice diferitelor medii de comunicare există? Și cine sunt cei considerați îndreptățiți să ia parte la marile decizii sau dimpotrivă, lipsiți de autoritate și îndepărtați de contextul istoric? Nu în ultimul rând, se va discuta despre manipularea social-media, radicalizarea de dreapta și anti-feministă în mediul online și tacticile de manipulare pe platformele de socializare ce pot fi acțiuni germinative pentru radicalizarea țintită.


6 OCTOMBRIE

Teatrul ca spațiu public

Ora: 16:00 

Durata: 3 ore ( 30 min. pauză)

Locație: FABER (Timișoara, Spl. Peneș Curcanul, nr. 4-5)

Speakeri: Claudia Bosse (coregrafă & regizoare, Germania/ Austria), Edit Kaldor (regizoare & dramaturgă, Ungaria/Olanda), Florian Malzacher (dramaturg & curator, Germania), Arkadi Zaides (coregraf & performer, Franța)

Moderatoare: Simone Willeit (Uferstudios Berlin)

Despre: Pot proiectele de teatru să propună un spațiu public care să faciliteze atât imaginarul radical, cât și utopiile pragmatice? Ce fel de proiecte pot inspira gândirea și acțiunea politică să depășească sfera artistică, reușind a extinde sfera de acțiune a teatrului, de a-i stimula mijloacele și posibilitățile și de a găsi căile prin care să se angreneze în problematica socială a timpului prezent? Acest demers e menit să interogheze structurile – sociale, politice și economice – care dau un anumit cadru existenței fiecăruia dintre noi.


7 OCTOMBRIE

Arta ca ca mijloc de supraviețuire

Ora:13:00 

Durata: 3 ore (30 min. pauză)

Locație: Centrul de Proiecte (Timișoara, Str. Vasile Alecsandri nr. 1)

Speakeri: Mihaela Michailov (dramaturgă & critică de artă performativă, România), Vladimir Us (artist & curator, Moldova), Enkidu Khaled (regizor & performer, Irak/ Belgia), artiste din rezidența „LifeBoat”: (H)anna Kyrychyshyn (Ucraina) și Rita Lira (Ucraina)

Moderatoare: Mihaela Michailov

Despre: Ce importanță poate avea arta pentru devenirea noastră umană?  Pentru un artist care trăiește într-o zonă afectată de crize, când fiecare zi poate aduce un pericol, întrebarea „ce sens are arta?” devine o invitație la acțiune. Atunci actul artistic nu este doar o alegere privilegiată, ci mai degrabă un instrument de supraviețuire. Natura efemeră a corpului și capacitatea umană de a-i facilita sau de a-i împiedica recuperarea, reflectă conflictul interior. O discuție despre mijloace artistice folosite pentru a întări inițiativele atât individuale cât și cele colective.