Open Call. Working method LAB coordinated by Enkidu Khaled

Laborator de creație coordonat de Enkidu Khaled
Working method

Asociația 4Culture lansează în cadrul proiectului Celebrating Trouble – Choreographic Convention, un laborator de creație deschis celor activi în domeniul artelor spectacolului, cu interese multidisciplinare.
Condus de Enkidu Khaled, regizor și performer de origine irakiană, stabilit in Bruxelles, laboratorul se va desfășura în perioada 26 septembrie – 7 octombrie 2023, în cadrul programului Timișoara Capitală Culturală Europeană, fiind organizat de Asociația 4Culture în parteneriat cu danceWEB Viena și Rețeaua Europeană Life Long Burning, co-finanțat prin Programul Europa Creativă al Uniunii Europene, și organizat cu sprijinul Centrului de Proiecte Timișoara.
Laboratorul se va încheia prin prezentarea publică a unei creații colective, rezultată în urma cercetării conduse de Enkidu Khaled.
Cum aplici |
Participarea este gratuită și se va face pe bază de înscriere, în limita a maxim 20 de persoane. Cei interesați sunt rugați să trimită un e-mail cu subiectul „Laborator de Creație – Enkidu Khaled” la adresa coordination@4culture.ro, în care să atașeze CV-ul sau biografia, în limba română și/sau engleză.
Termen limită: 15 septembrie 2023
Locul de desfășurare: Centrul de Proiecte, Strada Vasile Alecsandri 1, Timișoara
Perioada de desfășurare: 26 septembrie – 7 octombrie 2023
Atelierul se va desfășura în limba engleza.
Concept |
Laboratorul pornește de la o metoda de creație dezvoltată de regizorul Enkidu Khaled în timpul studiilor la Institutul Internațional de teatru DasArts din Amsterdam, avand ca obiectiv generarea de material artistic prin transpunerea unor experiențe personale cu ajutorul creativității.
„Working Method” își propune deschiderea unui loc de întâlnire cu sinele și cu ceilalți. Oferă mijloace de lucru care să interogheze teme curente prin prisma identității personale și culturale. Prin aceasta metodă, Enkidu Khaled aduce participantii la întâlnirea dintre viață și teatru.

Despre artist |
Enkidu Khaled este regizor și performer, născut la Bagdad și stabilit la Bruxelles.
A studiat teatrul până în 2006 la Institutul de Arte din Bagdad, unde a început să lucreze în cinema. În 2008, a părăsit Irakul din cauza războiului, stabilindu-se ulterior în Belgia. În timpul studiilor sale la Amsterdam (2014-2017), a dezvoltat „Working Method”, pe care o implementează în practica sa de educație artistică, adresându-se profesioniștilor și amatorilor. În 2016 „The Working Method” a câștigat premiul „Big in Belgium” și a fost prezentat la Festivalul de la Edinburgh. Pentru piesa sa de teatru documentar „Baghdad” a fost premiat cu cea mai bună interpretare actoricească la Festivalul Internațional de Teatru MESS de la Sarajevo în 2018. Spectacolul său de teatru„ Bar by bar, night by night, story by story, onward!” a adaptat pentru scenă romanul de debut al scriitorului irakian Hassan Blasim și a avut premiera în 2021 la KaaiTheater Brussel. În 2022 a adus pe scenă spectacolul colectiv „Tank Tink/One” în cadrul ECOPOLIS, festival dedicat celor implicați pentru cauza unul viitor sustenabil. În prezent, Enkidu Khaled lucrează ca artist asociat la Toneelacademie Maastricht.
În timpul războiului din Irak, când viețile cotidiene erau în pericol, Enkidu Khaled ca tânăr creator de teatru a pus adesea sub semnul întrebării rolul artei în viața lui de zi de zi. Devenind conștient de impactul artei pentru dezvoltarea societății și a individului, a ajuns să înțeleagă teatrul ca pe un instrument de supraviețuire și nu ca pe un privilegiu. Pe lângă proiectele sale artistice, s-a dedicat educației prin artă. Cercetările sale l-au determinat să imagineze un model de educație artistică bazat pe înțelegerea de sine, contextualitate și imaginație.
_______________

Celebrating Trouble. Choreographic Convention prezintă un program dedicat artelor performative și multidisciplinare. În perioada 4 – 8 octombrie, în Timișoara, se vor desfășura spectacole de dans și performance, expoziții și discuții de tip panel cu speakeri și performeri care activează pe scena culturală internațională. Puteți consulta programul accesând site-ul Asociației 4Culture.

Parteneri media: Radio România Cultural, Modernism, Revista Zeppelin, Revista ARTA, Feeder, IQads, România Pozitivă, Revista Golan, Empower Art&Artists.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Celebrating Trouble – Choreographic Convention este organizat de Asociația 4Culture în parteneriat cu danceWEB Viena și Rețeaua Europeană Life Long Burning și co-finanțat prin Programul Europa Creativă al Uniunii Europene.