Mårten Spångberg’s ANTHROPOLOGY

A paisprezecea ediție eXplore festival – Bucharest International Contemporary Dance and Performance Festival, cel mai important eveniment din România și estul Europei dedicat dansului contemporan și performance-ului, începe la București vineri, 13 septembrie 2019, la ora 19:30, cu premiera spectacolului de dans contemporan Anthropology, semnat de coregraful suedez Mårten Spångberg,

Anthropology este a doua parte dintr-o trilogie ce abordează tema relațiilor dintre dans și ecologie. Proiectul cercetează diferite narațiuni referitoare la ecologie și legăturile ei cu corpul uman, interpretate ca un posibil intermediar între modalitățile de organizare a vieții. În ce moduri poate dansul să funcționeze ca un laborator, cu scopul de a ne ajuta să abordăm diferit lumea? Poate ce este necesar nu e reglementarea vieții asa cum o cunoaștem, ci să muncim pentru posibilitățile unor noi forme de viață. Nu schimbările climatice, ci o schimbare a climatului, prin climat înțelegând ceea ce toate ființele, creaturile, mediul animat și cel neînsuflețit, împart și la a cărui existență contribuie. Nu este un angajament față de salvarea lumii, ci mai degrabă de a renunța la dihotomii stabilite între, de exemplu, natură și cultură, muncă și timp liber, intuiție și știință, uman și non-uman, subiect și obiect. Anthropology propune forme vagi de a coexista, a coabita și a interschimba, care dizolvă informația și cunoștințele în favoarea experienței si a înțelepciunii. În locul disponibilității definițiilor, în loc de „aici – acolo”, un peisaj ce se extinde odată cu noi.

Spectacolul ia forma unui sistem autonom, a unei ființe, cu care dansatorii trebuie să genereze relații, să formeze ecologii ce alimentează sistemul și care încă își menține specificitatea. În acest sens, performance-ul se va adapta condițiilor, se va desfășura diferit cu fiecare ocazie și va continua un proces de protejare și conștientizare. Înțelegerea piesei ca un organism autonom se referă la forme ale unui transfer de cunoștințe între mai multe specii, epistemologii diferite, un fel de scurgere printre realități ce se deschid spre noi tipuri de etică, narațiuni alternative și geografii non-umane.

Produs de: WASP Studios și Asociația 4Culture
Co-finanțat de: AFCN – Administrația Fondului Cultural Național
Susținut de: Consiliul Norvegian de Artă, Consiliul Suedez de Artă, Impulstanz – Festivalul Internațional de Dans din Viena, Life Long Burning (LLB) – Towards a sustainable Eco-System for Contemporary Dance in Europe, sprijinit de Programul Europa Creativă al Uniunii Europene

Anthropology reprezintă al doilea capitol din The Climate, parte din Wanderers/Hope.

Coregraful suedez Mårten Spångberg (n. 1968) locuiește și lucrează în Bruxelles și Stockholm. Interesul său principal este dansul într-un domeniu extins, lucru pe care l-a abordat prin practica experimentală într-o varietate de formate și expresii. Este activ pe scenă ca performer și creator din 1994, iar din 1999 și-a creat propriile coregrafii, de la solo-uri la lucrări de mare amploare prezentate în turnee internaționale. În cadrul Festivalului Internațional, Spångberg a colaborat cu arhitectul Tor Lindstrand, implicându-se în coregrafia socială. Din 1996 până în 2005, a organizat și curatoriat festivaluri suedeze și internaționale, iar în 2006 a inițiat rețeaua de organizații INPEX. Spångberg are o experiență considerabilă în predarea teoriei și practicii. În perioada 2008 – 2012, a coordonat programul de masterat în coregrafie al Universității de Dans din Stockholm. În 2011, a fost publicată prima sa carte, intitulată Spangbergianism.

M. Spångberg este profesor de dramaturgie și coregrafie la Academia Națională de Arte din Oslo, departamentele de dans și teatru. Este artist asociat la Teatrul Black Box din Oslo, 2017 – 2018. Cele mai recente lucrări ale sale – La Substance, but in English, The Internet, Natten și Gerhard Richter, une pièce pour le théâtre – se bucură de recunoaștere internațională.