28 octombrie 2022, 19:00 – 21:00
WASP – Working Art Space & Production Str. Ion Minulescu nr. 67-93, București
19:00 – 20:00 Artist talk și intervenție coregrafică specială, susținute de Siniša Ilić și Bojan Djordjev, parte din proiectul ”Dance Till the New Dawn” semnat de artiștii / cercetătorii: Marijana Cvetković, Bojan Djordjev, Mirjana Dragosavljević, Siniša Ilić și Igor Koruga.
20:00 – 21:00 ”Digital Heaven”, de Cristina Bodnărescu și Anamaria Guguian. Muzică: Ethics of Joy.
Asociația 4 Culture vă invită în data de 28 octombrie începând cu ora 19:00, la sediul WASP Working Art Space and Production, unde va avea loc un dublu eveniment de prezentare a proiectelor susținute în cadrul Life Long Burning (LLB).
Seara va debuta cu un artist talk și o intervenție coregrafică specială alături de Siniša Ilić și Bojan Djordjev parte din proiectul ”Dance Till the New Dawn” – proiect semnat de artiștii / cercetătorii: Marijana Cvetković, Bojan Djordjev, Mirjana Dragosavljević, Siniša Ilić și Igor Koruga. Cel de-al doilea eveniment al serii va fi o prezentare finală de rezidență: performance-ul interactiv realizat de Cristina Bodnărescu și Anamaria Guguian: ”Digital Heaven”.
_________________________________________
19:00 – 20:00 ”Dance Till the New Dawn”, Marijana Cvetković, Bojan Djordjev, Mirjana Dragosavljević, Siniša Ilić și Igor Koruga
Cu prilejul rezidenței oferite în București de Asociația 4Culture la WASP Working Art Space and Production, artiștii Creative Crossroads / Life Long Burning, Siniša Ilić și Bojan Djordjev vor prezenta publicului cercetarea realizată ca parte din proiectul ”Dance Till the New Dawn” și vor face o mini demonstrație de “choreography prop” cu publicul.
”Pornind de la poziții și metodologii de cercetare diferite (teatru, dans, arte vizuale, curatoriat, producție, cercetare…), ”Dance Till the New Dawn” a fost dezvoltat, în jurul întrebărilor precum: ”cine are dreptul la artă? cui aparține aceasta? Cine are nevoie de ea?”.
Am analizat activitatea personalităților istorice din arta iugoslavă și internațională care au activat artistic și politic în perioada celui de-al Doilea Război Mondial și care nu au renunțat la lupta pentru emancipare sau la ideea că arta ar trebui să fie accesibilă pentru toată lumea, indiferent de clasă, rasă, gen, etc.
Cercetarea a urmărit momente istorice importante pentru lupta antifascistă cu un accent special pe dans și artele spectacolului. Am înțeles rolul și poziția dansului ca o metaforă a unei societăți care pendulează mereu între modelarea individului și modelarea unei societăți organizate și solidare. Din acest motiv, grupul nostru de cercetare a produs și a împărtășit diverse formate de producție artistică autonomă care se încadrează modular într-o instalație performativă, spectacole, expoziție, formate online și materiale tipărite.”
_________________________________________
20:00 – 21:00 ”Digital Heaven”, Cristina Bodnărescu, Anamaria Guguian
Muzică: Ethics of Joy
”Subliniind metamorfoza dintre corpurile viscerale și cele virtuale, dintre organic și artificial, performance-ul explorează dialogul dintre dansatoare și dublul ei digital la intersecția celor două lumi. Adoptând o estetică a camuflării corporale, în „Digital Heaven” contradicțiile interne ale identității nu sunt rezolvate, ci sunt manifestate.
Urmând un fir narativ predeterminat, dar lăsând loc improvizației om-computer, spectacolul coregrafic ridică semne de întrebare cu privire la noțiunile de suprafață corporală și dublu, utilizând tehnologii interactive, cum ar fi proiecție video mapată și recunoaștere de gesturi.”
__________________________________________
Anul acesta prin intermediul rezidențelor Dance Hub 2022 organizate de Asociația 4Culture și co-finanțate de Administrația Fondului Cultural Național, duo-ul Cristina Bodnărescu, Anamaria Guuian, selectat în urma unui apel deschis, va prezenta publicului un performance realizat în cadrul rezidenței din România.
Iar, ca partener co-organizator în cadrul proiectului european Life Long Burning (LLB), asociația prezintă publicului proiectul grupului de artiști/cercetători din Croația Marijana Cvetković, Bojan Djordjev, Mirjana Dragosavljević, Siniša Ilić și Igor Koruga, dezvoltat în cadrul ”Creative Crossroads”, nominalizați de partenerul de proiect Kik Melone.
Proiectul Life Long Burning (LLB) este coordonat și implementat de o rețea formată din 11 parteneri europeni, asociații, companii și case de producție, iar prin demersurile realizate susține dezvoltarea scenei de dans contemporan și a performance-ului în Europa. În România, Asociația 4Culture, co-organizator LLB încă din anul 2008, realizează anual evenimente și activități de promovare și susținere a artiștilor și coregrafilor români. De asemenea, din dorința de schimb cultural artistic ca și partener, asociația găzduiește și promovează spectacole dezvoltate în cadrul activităților internaționale organizate de ceilalți membrii ai proiectului.
__________________________
Producător: Asociația 4 Culture
Co-producător: WASP Studios
Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Proiect co-finanțat de Uniunea Europeană – Programul Europa Creativă,, în cadrul Life Long Burning – Towards A Sustainable Eco-System for Contemporary Dance in Europe
Parteneri media: Radio România Cultural, Modernism, Revista Zeppelin, Revista ARTA, Feeder, IQads, România Pozitivă