Denise Lobont: Unweaving Stereotypes / Life Long Burning 2020

Instalație multimedia

Proiectul artistei urmărește o interogare a mentalității stereotipale și a segregării sociale rezultate din prejudecăți în spațiul românesc față de femeile de etnie romă pornind de la exprimarea vestimentară și aproprierea unei moșteniri culturale de către consumul de masă.

Persoanele fotografiate s-au născut și lucrează în România în diferite domenii: medicină, poliție, muzică sau științe politice. În cadru este folosit un material textil “gypsy” inautentic și exoticizant care sublinează presupuneri clișeice ignorante din mașinăria imaginarului colectiv asupra istoriei protagonistelor.

Proiectul descompune mecanismul prejudecăților și contestă generalizarea stereotipară aducând în prim plan experinața zilnică a acestor fete.

Video Mașina stereotipurilor este rigidă și persistentă, crează un văl protector al ignoranței bazat pe ipoteze imaginare. Traducere sunet mai jos ↓

Mărturia Florentinei Manea – Unweaving Stereotypes, text în limba română.

Denise Lobonț  (n.1995, Deva) este absolventa programului de licență în cadrul secției Foto-Video la Universitatea Națională de Arte București în anul 2017. Pe parcursul universitar a beneficiat de o bursa de studiu din partea unei universități partenere din Franța, iar post-licenta a completat un internship in Paris timp de 5 luni într-un studio foto. În prezent este recent absolventă a programulului masteral al aceleiași secții. Temele de care este interesată sunt minoritățile etnice, identitatea de gen, moda în context social.   Un laitmotiv al proiectelor sale este demontarea clișeelor de gen, colaborând cu diverși artiști sau modele din scena underground a Bucureștiului.

//

Unweaving Stereotypes a fost dezvoltat in cadrul proiectului LIFE LONG BURNING 2020, la WASP Working Art Space and Production.

LLB

LIFE LONG BURNING 2020

Producător: Asociația 4Culture
Co-Producător: WASP Studios

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Life Long Burning – Towards A Sustainable Eco-System for Contemporary Dance in Europe este un proiect multianual co-finantat de Uniunea Europeană – Programul Europa Creativă.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

***

Instalația poate fi vizitată în cadrul eXplore festival #15 la WASP Working Art Space and Production astfel:

Update program:

*Instalația se poate vizita la WASP Working Art Space and Production, de miercuri până sâmbătă (15:00 – 19:00), până pe 15 noiembrie, 2020,  cu programare la coordination@4culture.ro / contact@waspmagazine.com

Credit featured image: Denise Lobont, Unweaving Stereotypes, 2020

Photo credits: Diana Păun & Vlad Dinu