Apeluri deschise și rezidențe – Celebrating Trouble. ChoreoCon

Open Call. ”Lifeboat” art residency

Asociația 4Culture lansează un open call pentru rezidența artistică „Lifeboat”, care face parte din conferința Celebrating Trouble – Choreographic Convention.
Proiectul este organizat de Asociația 4Culture și o să se desfășoare în Timișoara, în perioada 25 septembrie (sosire) – 8 octombrie (plecare).
Rezidența „Lifeboat” este destinată artiștilor care au resimțit efectele unor crize profunde precum repercusiunile invaziei în Ucraina de către Rusia, dar și artiștilor din regiuni în care comunitățile se confruntă cu crize socio-politice sau naturale, care au consecințe tragice similare.

Despre rezidență
Rezidența invita artiști cu o viziune proactivă să se alăture timp de 2 saptamani unui context artistic ce își propune sa abordeze situația infrastructurii culturale afectate de război/ dezastre naturale sau alte crize majore cu care s-au confruntat în regiunile de unde provin. Traseul rezidenței urmărește maniere în care arta poate avea un impact în cazuri de crize similare.
La sfârșitul rezidenței, artiștii vor putea prezenta rezultatele cercetărilor sale și vor fi invitați în calitate de speaker la discuția de tip panel „Arta ca mijloc de supraviețuire”, în data de 7 octombrie.

Cum aplici:
Participarea este gratuită și se va face pe bază de înscriere.
Cei interesați sunt rugați să trimită un e-mail cu subiectul „LifeBoat” la adresa coordination@4culture.ro, în care să atașeze CV-ul sau biografia, în limba engleză sau română.

Termen limită: 10 septembrie 2023
Locul de desfășurare: Centrul de Proiecte, Timișoara
Perioada de desfășurare: 25 septembrie – 8 octombrie 2023.
Beneficii:
-Onorariu:
-Sprijin logistic și administrativ pe întreaga durată a rezidenței;
-Acces la un program de întâlniri cu artiștii și partenerii proiectului, la evenimentele interne și la cele deschise publicului larg ale conferinței Celebrating Trouble – Choreographic Convention;
-Posibilitatea de a participa în cadrul laboratorului de creație ”Working Method”, coordonat de Enkidu Khaled în aceeași perioadă.


Open Call. Workshops and performance with artist Myriam Van Imschoot

A SONG FOR EVERYONE

Ești un iubitor de natură, sau un pasionat de sunete, sau poate amandoua?
Ai un interes deosebit pentru insectele și te întrebi cum putem învăța chiar și noi, oamenii, din arta comunicarii lor?
Vino și tu să te alături acestui proiect pentru deveni parte dintr-un spectacol sonor alături de un grup de artiști internaționali.
Cum te poți înscrie? Primim cu plăcere toate candidaturile și suntem deschiși la multe posibilități.

Ce anume
Artista Myriam Van Imschoot, stabilită în Bruxelles, oferă gratuit o serie intensivă de ateliere experimentale de sunet care se vor desfășura în Timișoara și vor culmina cu un spectacol intitulat A SONG FOR EVERYONE.

Aceste ateliere fac parte din programul cultural „Celebrating Trouble – Choreographic Convention”. Evenimentul este organizat de Asociația 4Culture, în parteneriat cu danceWEB Viena și Rețeaua Europeană Life Long Burning, co-finanțat de Programul Europa Creativă, un program al Uniunii Europene, organizat cu sprijinul Centrului de Proiecte Timișoara, în cadrul Programului European Echoes.

În cadrul acestor ateliere, participanții vor explora relațiile dintre oameni, sunetele naturii și lumea care îi înconjoară. Acestea vor fi coordonate de Myriam Van Imschoot și artiștii colaboratori Caroline Daish, Irena Radmanovic, Lendl Barcelos și Jean-Baptiste Veyret-Logerias.
Mimetismul este un aspect important în acest context. Cum putem să scoatem sunete asemenea unor lăcuste sau a unor greieri, cum putem, ca oameni, să fim inspirați de comportamentul colectiv și organizațiile sociale din lumea animalelor, care este relația noastră cu respirația, vântul și sunetele materiei?

Lucrările artistei Myriam Van Imschoot sunt creative, incluzive și au mereu o tenta de umor. In fiecare spectacol, ea propune o călătorie fantastică în lumea sunetelor, unde fiecare element rezonează la vibrațiile frecvențelor.

Atelierele vor începe cu exerciții fizice și jocuri de percepție, apoi treptat va urma prezentarea unor tehnici de lucru inspirate de insecte, avioane, trompete și alte elemente abstracte. Discuțiile și feedback-ul sunt personalizate și vor ține cont de contextul creat.

Cine
Suntem în căutarea persoanelor de orice vârstă din Timișoara și din zonele apropiate, care doresc să participe la întregul program de ateliere și să fie actori în spectacolul “A Song For Everyone”. Abilitățile vocale nu sunt necesare. Pentru: iubitori de natură și artă, oameni curioși, deschiși către un proces de descoperire.

Locație
Pavilionul ISHO, Bulevardul Take Ionescu 50-52, Timișoara.

Limbă
Comunicarea o să se realizeze în limba engleză. Dacă va fi necesar, putem oferi traducere în limba română. Alte limbi pe care artista le poate folosi sunt: franceza, italiana, sârba, germană și bineînțeles, comunicarea nonverbală.

Program
6 sesiuni de ateliere a câte 3 ore
28 Septembrie: 7 – 10 PM
29 Septembrie: 7 – 10 PM
30 Septembrie: 7 – 10 PM
3 Octombrie: 7 – 10 PM
4 Octombrie: 3 – 6 PM + pauză de cină + 7 – 10 PM

Repetiție și 2 spectacole
Vineri 6 octombrie, Repetiție generală: 6 PM – 9 PM
Sâmbătă 7 octombrie, Spectacol: 6 PM – 9 PM, spectacolul de la 8 PM.
Duminică 8 octombrie, Spectacol: 3PM – 6PM, spectacolul de la 5 PM.
Taxa de voluntariat
Oferim un onorariu de 30 EUR per spectacol / 60 EUR în total.
Promitem o experiență unică, plină de sunete subtile!
Cum să aplici
Trimite-ne câteva rânduri despre tine și de ce ai vrea să te alături, la adresa coordination@4culture.ro, cu subiectul e-mailului: „A song for everyone”, până pe 15 septembrie 2023.


Open Call. Working method LAB coordinated by Enkidu Khaled

Asociația 4Culture lansează în cadrul proiectului Celebrating Trouble – Choreographic Convention, un laborator de creație deschis celor activi în domeniul artelor spectacolului, cu interese multidisciplinare.
Condus de Enkidu Khaled, regizor și performer de origine irakiană, stabilit in Bruxelles, laboratorul se va desfășura în perioada 26 septembrie – 7 octombrie 2023, în cadrul programului Timișoara Capitală Culturală Europeană, fiind organizat de Asociația 4Culture în parteneriat cu danceWEB Viena și Rețeaua Europeană Life Long Burning, co-finanțat prin Programul Europa Creativă al Uniunii Europene, și organizat cu sprijinul Centrului de Proiecte Timișoara.
Laboratorul se va încheia prin prezentarea publică a unei creații colective, rezultată în urma cercetării conduse de Enkidu Khaled.
Cum aplici |
Participarea este gratuită și se va face pe bază de înscriere, în limita a maxim 20 de persoane. Cei interesați sunt rugați să trimită un e-mail cu subiectul „Laborator de Creație – Enkidu Khaled” la adresa coordination@4culture.ro, în care să atașeze CV-ul sau biografia, în limba română și/sau engleză.
Termen limită: 15 septembrie 2023
Locul de desfășurare: Centrul de Proiecte, Strada Vasile Alecsandri 1, Timișoara
Perioada de desfășurare: 26 septembrie – 7 octombrie 2023
Atelierul se va desfășura în limba engleza.
Concept |
Laboratorul pornește de la o metoda de creație dezvoltată de regizorul Enkidu Khaled în timpul studiilor la Institutul Internațional de teatru DasArts din Amsterdam, avand ca obiectiv generarea de material artistic prin transpunerea unor experiențe personale cu ajutorul creativității.
„Working Method” își propune deschiderea unui loc de întâlnire cu sinele și cu ceilalți. Oferă mijloace de lucru care să interogheze teme curente prin prisma identității personale și culturale. Prin aceasta metodă, Enkidu Khaled aduce participantii la întâlnirea dintre viață și teatru.

Despre artist |
Enkidu Khaled este regizor și performer, născut la Bagdad și stabilit la Bruxelles.
A studiat teatrul până în 2006 la Institutul de Arte din Bagdad, unde a început să lucreze în cinema. În 2008, a părăsit Irakul din cauza războiului, stabilindu-se ulterior în Belgia. În timpul studiilor sale la Amsterdam (2014-2017), a dezvoltat „Working Method”, pe care o implementează în practica sa de educație artistică, adresându-se profesioniștilor și amatorilor. În 2016 „The Working Method” a câștigat premiul „Big in Belgium” și a fost prezentat la Festivalul de la Edinburgh. Pentru piesa sa de teatru documentar „Baghdad” a fost premiat cu cea mai bună interpretare actoricească la Festivalul Internațional de Teatru MESS de la Sarajevo în 2018. Spectacolul său de teatru„ Bar by bar, night by night, story by story, onward!” a adaptat pentru scenă romanul de debut al scriitorului irakian Hassan Blasim și a avut premiera în 2021 la KaaiTheater Brussel. În 2022 a adus pe scenă spectacolul colectiv „Tank Tink/One” în cadrul ECOPOLIS, festival dedicat celor implicați pentru cauza unul viitor sustenabil. În prezent, Enkidu Khaled lucrează ca artist asociat la Toneelacademie Maastricht.
În timpul războiului din Irak, când viețile cotidiene erau în pericol, Enkidu Khaled ca tânăr creator de teatru a pus adesea sub semnul întrebării rolul artei în viața lui de zi de zi. Devenind conștient de impactul artei pentru dezvoltarea societății și a individului, a ajuns să înțeleagă teatrul ca pe un instrument de supraviețuire și nu ca pe un privilegiu. Pe lângă proiectele sale artistice, s-a dedicat educației prin artă. Cercetările sale l-au determinat să imagineze un model de educație artistică bazat pe înțelegerea de sine, contextualitate și imaginație.