Intimate Choreographies. Cartografierea unei noi realitati – Bucuresti

Concept și direcție artistică: Andreea Căpitănescu

Co-autori & performeri: Alisia Nină, Ciprian Chiujdea, Ciprian Mihăilă-Leotescu, Cosmin Dorian Ilie, Pedro Gafei Aurelian, Vlad Benescu

Invitați speciali (UA): Lena Sabosia, Anton Ovchinnikov

Date desfășurare intervenții: 10 – 12 octombrie, orele: 14:00 – 16:00

? Parcul Timpuri Noi, Intersecția Nerva Traian cu Splaiul Unirii, București

A
B

__________________________

În urma ”Apelului deschis –  Intimate Choreographies” lansat la începutul lunii septembrie, 6 artiști din București au fost selectați pentru a realiza intervenții performative în spațiul public prin folosirea sistemului public de camere de supraveghere (CCTV – closed-circuit television) ce captează și documează experiența interacțiunii dintre public și interpreți. Acestora li se alătură ca invitat special, dansatoarea ucraineană Lena Sabosia (în prezent colaboratoare a Operei Naționale București).

Intervenția artistică constă în ghidarea audio în spațiul public a unui grup de maxim 20 de participanți simultan printr-un sistem audio individual (căști și receiver). Construcția coregrafică și dramaturgică, include indicații privind interacțiunea cu cei din jur, acțiuni coregrafice comune, integrând totodată momente de reflecție individuală experimentate simultan, prin fragmente din poemele artistului Anton Ovchinnikov (traduse în limba română și engleză) și texte scrise de artiștii participanți. 

Din prima zi de război, dansatorul și coregraful ucrainean Anton Ovchinnikov, scrie și postează pe contul personal de social media poezii și poeme scurte, într-o încercare de a rămâne conectat artistic la experiența traumatizantă a izolării forțate, a violenței, deznădejdii și speranței, a unui corp blocat și captiv, care continuă să creeze o coregrafie a gândurilor, într-un timp care se dilată odată cu conștientizarea fragilității fiecărei ore de viață.

Conceptul proiectului pornește de la ideea ca spațiul de supraveghere/urmărire poate genera de fapt o intimitate emoțională profundă, care odată transpusă în cadrul instalației, subminează structura de putere detașată și neuniformă a tehnologiei.

Proiectul se va desfășura și în orașele Sibiu și Brașov, iar o instalație performativă rezultată din acțiunile proiectului va fi  prezentată publicului în cadrul unui expoziții ce va avea loc în luna noiembrie la WASP Working Art Space and Production, București. 

______________________________

Producător: Asociația 4 Culture 

Co-producător: WASP Studios

Proiect co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București afectiv 2022. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro

Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri media: Radio România Cultural, Modernism, Revista Zeppelin, Revista ARTA, Feeder, IQads, România Pozitivă