Immersive multi-channel video installation // Workshops // Brasov

”???????? ??????????????. ?????????????? ???? ??? ???????̆?̦?” ????????̆:

?11:00 – 12:00 ”Intimate Choreographies”, Instalație imersivă video multi-channel, ??????? ?̦? ??????̦?? ?????????̆: ??????? ??̆????̆?????.

?12:00 – 14:00 Workshop: Fotografie & Performance cu ?????? ????́?? & ??????? ??̆????̆?????

?14:00 – 16:00 Workshop: Introducere în practici și tehnici de film cu ???̆???̦ ?????

?Miercuri, 16.11.2022
Liceul de Arte Plastice Hans Mattis-Teutsch, Brașov

A
B

Proiectul ”Intimate Choreographies. Cartografierea unei noi realități” se reîntoarce la Brașov, miercuri 16 noiembrie. Găzduită de Liceul de Arte Plastice Hans Mattis-Teutsch, partener în cadrul proiectului, instalația imersivă video multi-channel ”Intimate Choreographies” va fi prezentată publicului între orele 11:00 – 12:00.

De asemeena, în aceeași zi, organizatorii evenimentului au plăcerea să invite elevii și publicul interesat, la două workshop-uri despre fotografie și film. Între orele 12:00 – 14:00, artista Aurora Király și curatoarea Andreea Căpitănescu vor realiza o prezentare despre Fotografie & Performance, iar între orele 14:00 – 16:00, Vlăduț Iosef masterand la UNATC, secția arta regiei de film, va realiza o introducere în practicile și tehnicile de film.

De la începutul lunii septembrie, artiștii selectați în urma unui apel deschis, co-autori & performeri: Alisia Nină, Ciprian Chiujdea, Ciprian Mihăilă-Leotescu, Cosmin Dorian Ilie, Pedro Gafei Aurelian, Vlad Benescu, Lena Sabosia au realizat în spații publice din București, Brașov și Sibiu, 12 intervenții performative.

Acestora li s-au alăturat în Brașov: Erika Hera, Silvana Neda, Ioana Băiașu și Ana- Maria Luca și în Sibiu: studenți/studente ale Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, Facultatea de Litere și Arte, Departamentul de Artă Teatrală: Agapi Andreea, Luchian Alexandra, Müller Lili, Dobre Andreea, Băiașu Ioana, Croitoru Radu, Hera Erika, Neda Silvana, Isabela Haiduc, Ioana Dima, Francesca Garbalau, Gajim Constantin, Jurj Andra.

Fragmente din poemele artistului Anton Ovchinnikov – traducerea Raluca Rădulescu, și texte scrise de artiștii participanți, au ghidat simultan printr-un sistem audio individual (căști și receiver) grupuri de câte 20 de persoane. S-au construit astfel, coregrafii ce au vizat interacțiuni și acțiuni cu cei din jur și spațiul public.

Intervențiile performative au fost documentate prin camere de supraveghere, conceptul proiectului pornind de la ideea ca spațiul de supraveghere/urmărire poate genera de fapt o intimitate emoțională profundă, care odată transpusă în cadrul instalației, subminează structura de putere detașată și neuniformă a tehnologiei.

La invitația organizatorilor, artista Aurora Király a acceptat invitația de a realiza un workshop despre fotografie și performance alături de curatoarea Andreea Căpitănescu. Artista predă la Universitatea de Arte din București și este cunoscută pentru rolul său în susținerea și remodelarea scenei de artă culturală din București în calitate de director artistic al asociației Galeria Nouă (2001 – 2012). Lucrările sale fac parte din colecții publice și private. Aurora Király lucrează în principal cu imagini fotografice, creând conexiuni complexe între sfera privată și cea publică. La intersecția fotografiei cu arta textilă, desen sau instalații, artista explorează modul în care mintea înregistrează, retrăiește și accesează mecanismele memoriei. Aurora Király este interesată în special de explorarea teoriilor feministe în legătură cu crearea identității și statutul femeilor în societate.

Andreea Căpitănescu este curatoarea spațiului WASP Working Art Space and Production, manager cultural și artistă. Cu o formare profesională în dans contemporan (UNATC), management de proiect în limba engleză (SNSPA) și cercetare doctorală în arte (UNARTE), este interesată să experimenteze noi cadre de lucru multidisciplinar, cu potențial catalizator de schimburi artistice și teoretice, care modifică și influențează procesele de creație și propun noi versiuni personale, autentice. Din 2005 este director al eXplore festival, iar din 2008 co-organizator al proiectului european Jardin d’Europe, respectiv Life Long Burning. A fost curatoarea programului de artele spectacolului pentru festivalul EUROPALIA România (Bruxelles), iar din 2021 este lector în cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu.

Vlăduț Iosef masterand la UNATC, secția arta regiei de film, va realiza o introducere în practicile și tehnicile de film, în cadrul celui de al doilea workshop. Încă de la începutul proiectului Vlăduț a coordonat regizoral și a înregistrat performance-urile din cadrul evenimentelor. Alături de curatoarea Andreea Căpitănescu, acesta a realizat montajul și prezentarea finală a instalației video imersive ”Intimate Choreographies”.

________________________________
Producător: Asociația 4 Culture // Co-producător: WASP Studios

Parteneri: Universitatea „Lucian Blaga”, din Sibiu, Liceul de Arte Plastice Hans Mattis-Teutsch, Brașov

Proiect finanțat din bugetul Municipiului Brașov

Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Proiect co-finanțat de Uniunea Europeană – Programul Europa Creativă, în cadrul Life Long Burning – Towards A Sustainable Eco-System for Contemporary Dance in Europe.

Parteneri media: Radio România Cultural, Modernism, Revista Zeppelin, Revista ARTA, Feeder, IQads, România Pozitivă