Vernisaj: Comunitate în solitudine // M. Bejenaru, G. Mateescu, L. Mercioiu Popa, G. Popescu

COMUNITATE ÎN SOLITUDINE 

20.04.2022 – 15.05.2022

Opening: 20.04.2022, 19:00-22:00

WASP Working Art Space and Production, str. Ion Minulescu 67-93, corp E

Matei BEJENARU

Gabriela MATEESCU

Liliana MERCIOIU-POPA

Ghenadie POPESCU

Curator: Andreea CĂPITĂNESCU

Expoziția „Comunitate în solitudine” prezintă publicului rezultatul unui laborator ce a avut ca temă centrală solitudinea și noile forme de-a fi împreună. În fața izolării forțate și ca răspuns imediat la o agresiune deschisă, artiștii Matei Bejenaru, Gabriela Mateescu, Liliana Mercioiu Popa și Ghenadie Popescu, dezvoltă spații fizice și virtuale de întâlnire, dialog, revoltă și reflecție. Lucrările expuse la WASP evocă un timp si mediu specific, care ne-au marcat existența socială colectivă si individuală, alterând expresivitatea și emoția artistică, deseori înlocuite de anxietate și teamă. 

– „De la A la C. Dispozitiv” / video, MATEI BEJENARU

– „IZOLAREA / ÎNAINTE ÎMPREJUR ȘI ÎNAPOI” / Instalație, Gabriela Mateescu și Andrei Mateescu

– „De unde până unde se întinde persoana mea, unde încep ceilalți?” / Instalație site-specific, LILIANA MERCIOIU POPA

– „Leukos. The Quickest Response” / Ghenadie Popescu

Proiectul “Comunitate în solitudine. Socializarea ca practica post-analog” a găzduit în anul 2021 un laborator online de cercetare și creație, precum și un spațiu pentru discursuri-dialog, prezentate public, pe site-ul http://waspmagazine.com/comunitate-in-solitudine…/

În cadrul acestor dialoguri s-a urmărit implicarea artiștilor în diferite micro-cosmosuri sociale, spre a demara o analiză/ dezbatere despre rolul comunităților artistice în politica de recuperare din criza “Covid 19”. Nu în ultimul rând, laboratorul online a funcționat ca un spațiu alternativ de prezentare a proiectelor artistice dezvoltate în cadrul proiectului de către artiștii Matei Bejenaru, Gabriela Mateescu, Ghenadie Popescu si Liliana Mercioiu Popa. 

Expoziția „Comunitate în solitudine” ce include 4 creații artistice produse în cadrul proiectului, reprezintă totodată o primă întâlnire în spațiul WASP a celor patru artiști, după o perioadă de un an de cercetare în atelier și dialoguri în mediul online.

Producție: Căpitănescu St. Andreea PFA. Co-producție: Asociația 4Culture și WASP Studios

Cultural project co-financed by the Administration of the National Cultural Fund.

Parteneri: Universitatea de Vest Timișoara – Facultatea de Arte și Design, T-act/Centrul de Artă Contemporană și studii Teoretice, Universitatea Națională de Arte George Enescu Iași – Facultatea de Arte Vizuale și Design, Centrul de Fotografie Contemporană Iași. 

Media partners: Radio România Cultural, Modernism, Revista Zeppelin, Revista ARTA, Feeder, IQads, România Pozitivă

The project does not necessarily represent the position of The Administration of the National Cultural Fund. The Administration of the National Cultural Fund is not responsible for the content of the project or the manner in which the results of the project may be used. These are entirely the responsibility of the funding recipient.